Na het behalen van je rijbewijs heb je ineens veel vrijheden. Je bent niet langer afhankelijk van anderen om met de auto van a naar b te komen. Daarnaast vragen veel werkgevers ook aan potentiele medewerkers of zij in het bezit zijn van een rijbewijs. Velen behalen ook hun rijbewijs zodat zij gelijk hun eerste auto kunnen kopen. Dit geeft natuurlijk het ideale vrijheidsgevoel. Maar de kosten voor de aanschaf van een auto worden nog wel eens onderschat. Zo moet je lans de dealer voor reparaties, wat overigens kan bij onderhoud renault. Maar met alleen aanschaf en onderhoudskosten ben je er helaas nog niet, hier moet je verder nog aandenken.

Onderscheid vast en variabel

Om in te schatten hoeveel jouw auto je gaat kosten, is het goed om onderscheid te maken tussen vaste en variabele kosten. Vaste kosten zijn voorspelbaar en veranderen niet zomaar. Echter, de valkuil zit hem vooral in de variabele kosten. Deze zijn vooraf soms moeilijk te bepalen en heb je dan ook zelf deels in de hand.

Vaste kosten

Onder de vaste kosten van een auto vallen een aantal dingen. Allereerst natuurlijk de autoverzekering die je hebt bij een auto. Iedereen moet verplicht een verzekering hebben voor zijn of haar auto, maar welke verzekering je daarvoor afsluit bepaal je natuurlijk zelf. Andere vaste kosten zijn die voor belastingen en de vermindering in waarde in de loop der tijd. Vaste kosten kun je over het algemeen dus prima vooraf berekenen. Deze kosten zijn overigens ook sterk afhankelijk van het type auto.

Variabele kosten

Dan heb je natuurlijk nog de kosten die afhankelijk zijn van je rijgedrag en hoe je omgaat met de auto. Natuurlijk betaal je maandelijks een ander bedrag voor benzine, afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die je aflegt. Maar, vervelender zijn de kosten voor onverwachts onderhoud. Er gaat soms wat stuk aan een auto en vooraf is het moeilijk in te schatten in hoeverre dit bij jouw auto gaat gebeuren en wat dit je gaat kosten.

Tot slot dien je natuurlijk de apk kosten mee te nemen. Hoeveel dit kost hangt sterk samen met het merk. Een apk mercedes zal je meer kosten dan die voor een goedkopere Toyota.

closeup photo of black analog speedometer