Wanneer mensen denken aan lease auto’s, leggen zij veelal de link met zakelijk rijden. En voor een groot deel wordt de leasemarkt ook bepaald door bedrijven die hun werknemers leasecontracten voor het rijden van auto’s aanbieden. Echter, is dit slechts een onderdeel van de leasemarkt en zeker niet het totale plaatje. Leasen kan namelijk in zoveel meer vormen, denk aan private lease, bedrijfswagen leasen of een tweedehands auto leasen. Daarmee is een auto leasen dus ook gewoon geschikt voor jonge mensen, studenten of starters op de arbeidsmarkt. Benieuwd naar hoe dat werkt?

Voorwaarden

In het verleden mochten jongeren vaak pas leasen als zij de leeftijd van 23 jaar hadden bereikt. Dit is momenteel niet meer zo, op het moment dat je minimaal 18 jaar bent en uiteraard in het bezit bent van een rijbewijs, kan je al een auto leasen. Het gaat in dit geval wel om private lease, waarbij je dus als particulier een contract afsluit met de leasemaatschappij. Gezien je maandelijks betaald voor de auto, hoef je geen grote spaarrekening te hebben.

Inkomenseis

De leasemaatschappij wil er natuurlijk wel verzekerd van zijn dat jij maandelijks aan de betaalvoorwaarden kunt voldoen. Er is dan ook een inkomenseis, die afhankelijk is van het type auto en de maatschappij. Om aan te tonen dat je hier aan voldoet wordt altijd een of meerdere salarisstroken opgevraagd. Daarnaast wordt veelal de BKR registratie gecontroleerd om grote schulden op te merken.

Op naam van een ander

Mocht je student zijn of nieuw in de arbeidsmarkt en niet kunnen voldoen aan de inkomenseis, dan is er nog hoop. Veel leasemaatschappijen laten het namelijk toe om iemand anders garant te laten staan. Zo kunnen bijvoorbeeld je ouders garant staan op het moment dat jij niet aan de betalingsvoorwaarden kunt voldoen. Een extra tip nog, een occasion leasen is goedkoper dan wanneer je kiest voor een nieuw exemplaar.

Zoals je ziet zijn er dus zeker opties om een auto te leasen, ook als je wat jonger bent en je inkomen niet zo hoog is. Je kan daarnaast als je eenmaal starter bent op de arbeidsmarkt natuurlijk altijd overwegen om toch zakelijk te leasen via je werk als deze optie geboden wordt.

person driving car on road during daytime