Ben je 75 of ouder en wil jij jouw rijbewijs verlengen? Of wil jij jouw groot rijbewijs halen? Dan kom je in aanmerking voor een medische rijbewijskeuring. Maar wat houdt dit precies in? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over een medische rijbewijskeuring.
Waarom zijn rijbewijskeuringen belangrijk?
Om ervoor te zorgen dat er optimale veiligheid is in het verkeer, is het belangrijk dat alle bestuurders lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Zo voorkom je gevaarlijke situaties op de weg voor jezelf en voor anderen. Om te controleren of alle weggebruikers gezond zijn, kom je in bepaalde situaties in aanmerking voor een rijbewijskeuring.
Wanneer moet je een medische rijbewijskeuring doen?
Er zijn verschillende situaties waarbij het CBR beoordeeld of jij veilig kunt rijden. In de volgende situaties moet er een rijbewijskeuring worden afgelegd:
- ‘Ja’ ingevuld bij gezondheidsverklaring: Voordat je jouw rijexamen aflegt, moet je een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Wanneer je een vraag met ‘ja’ beantwoord hebt, kom je in aanmerking voor een keuring.
- Vanaf 75 jaar: Zodra uw rijbewijs verloopt na jouw 75e verjaardag, moet je een ouderen rijbewijskeuring afleggen. Op een hogere leeftijd heb je namelijk meer kans op lichamelijke problemen die invloed kunnen hebben op het rijden.
- Groot rijbewijs: Wil je een vrachtwagen- of bus rijbewijs halen? Dan kom je ook in aanmerking voor een rijbewijskeuring, omdat de kans groot is dat je veel aan het rijden bent. Hierdoor is er een groter risico voor de verkeersveiligheid. Je wordt gekeurd wanneer je deze rijbewijzen aanvraagt, maar ook als je ze wilt verlengen.
- Vrijwillig aanvragen: Je kan er ook zelf voor kiezen om een medische keuring te laten doen als je twijfelt aan jouw rijgeschiktheid.
Wat gebeurt er bij een rijbewijskeuring?
Tijdens deze rijbewijskeuring wordt door een gespecialiseerde dokter onderzocht of je veilig en zelfstandig kunt rijden. De keuring bestaat uit verschillende onderdelen. Zo wordt jouw lichamelijke en geestelijke conditie beoordeeld, en worden jouw armen, benen en wervelkolom onderzocht. Ook wordt er een bloeddruk- en oogmetingen afgelegd. Deze oogmeting mag natuurlijk met bril of lenzen als je deze hebt. En als laatste wordt er gecontroleerd of je geen suikerziekte hebt.
Wat gebeurt er na de rijbewijskeuring?
De dokter stuur de ingevulde formulieren door naar het CBR. Zij beoordelen op basis van de informatie of jij mag blijven rijden, of dat je jouw (groot) rijbewijs mag halen. Je krijgt jouw uitslag binnen vier weken, door middel van een bericht van het CBR.
Er is meer informatie nodig
Het kan voorkomen dat het CBR meer informatie nodig heeft. Bij bepaalde medische aandoeningen is namelijk een extra specialistische keuring nodig. Je ontvangt een nieuwe verwijzing en formulieren die de dokter moet invullen. Het kan zijn dat je na de beoordeling ook nog een rijtest moet afleggen. Hierna wordt jouw informatie opnieuw beoordeeld en ga je hetzelfde traject in als de eerste keer.
Er is een besluit genomen
Zodra het CBR voldoende weet, nemen zij een besluit of je veilig kunt rijden. In dit bericht staat of je wel of niet goedgekeurd bent.
Hoe kan ik mij laten keuren?
Start met het invullen van een gezondheidsverklaring, deze kun je vinden bij het CBR en kan je digitaal of op papier invullen. Maak vervolgens een afspraak bij een gespecialiseerde dokter voor rijbewijskeuringen. Zoals eerder genoemd, wordt jouw informatie digitaal doorgestuurd naar het CBR. Zij besluiten of je veilig kunt rijden. Zodra jouw uitslag positief is, kan je jouw rijbewijs verlengen of aanvragen bij het gemeentehuis.
Wij hopen je voldoende geïnformeerd te hebben over het afleggen van een medische keuring. Moet jij een medische keuring afleggen? Vul de gezondheidsverklaring in die je kunt vinden bij het CBR, en ga op zoek naar een gespecialiseerde dokter waarbij jij de rijbewijskeuring kunt doen.
Recent Comments