Niemand leert de basis zelf. Driving Schools bestaan om een sterke basis op te bouwen in het rijden en ons te helpen om veilig te rijden, het vermijden van alle omstandigheden die levens in gevaar kunnen brengen – de onze of anderen.

Rijscholen kunnen worden onderverdeeld in verschillende soorten, elk het geven van een andere modus en techniek van het rijden. Defensief drijven, geavanceerd drijven, vrachtwagen het drijven, het drijven van de raceauto, motorfiets het drijven, en veel meer zijn enkele voorbeelden van de verschillende Drijfscholen die vandaag bestaan.

Leerlingen hebben de mogelijkheid om cursussen te volgen door het bijwonen van typische klassikale lessen, of door het online te doen. Rijscholen zijn ook online gegaan en bieden een scala aan cursussen aan, van de basis tot geavanceerde rijcursussen. Dergelijke scholen bieden de vrijheid van het starten en voltooien van een rijcursus in ons eigen tempo, thuis zitten. Certificaten worden meestal gemaild via normale of expresleveringssystemen.

Defensieve online scholen sturen de certificaten vaak rechtstreeks naar de betrokken rechter, om onnodige vertraging te voorkomen. Ze zijn door de rechtbank beheerd en dienen om eventuele verkeersovertredingen sancties af te zien door het onderwijzen van rijtechnieken, en nog veel meer. Aantrekkelijke graphics en video-instructie maken dergelijke online cursussen leuk.

Hoge rijtechnieken worden onderwezen in Advanced Driving Schools. Cursussen zijn altijd onderverdeeld in klassikale en on-track lessen en duren van uren tot dagen. Bestuurders worden aangeleerd vaardigheden zoals het vermijden van ongevallen en slip vermijden, onder anderen.

Race Car Driving Schools combineren theorie en praktische lessen. Certificaten uitgereikt door de scholen geaccrediteerd door Sports Car Club of America helpen bestuurders om deel te nemen aan de zeer gewilde races en wedstrijden georganiseerd door de club.

Good Truck Driving Schools zijn die voldoen aan de fundamentele minimumnormen en het staatslicentie, degenen die zijn gecertificeerd door het Professional Truck Driver Institute (PTDI), of die voldoen aan de hoge normen van vrachtwagen rij-instructies en zijn geaccrediteerd door het Amerikaanse ministerie van Onderwijs.